Utrustning

Kläder

Det är lättast att träna i elastiska kläder. Tjocka vadderade kläder gör det svårare att röra sig och det blir lätt för varmt. Även om det är kallt i en ishall blir det varmt då man skrinnar. Bäst är det att ha flera lager kläder som ger god rörlighet, t.ex. en varm fleecejacka med långärmad skjorta under samt lätta utebyxor med strumpbyxor under.

Obligatorisk utrustning:

  • Hjälm med galler
  • Klubba
  • Skridskor
  • Halsskydd är rekommendabelt
  • Föreningen hjälper och ger anvisningar i anskaffningar

Inte rekommendabelt:

  • Vadderad rock/halare
  • Jeans
  • Långa kjolar (över knäet)
  • Godis
  • Tuggummi
  • Mobiltelefoner eller andra små föremål som kan falla ner på isen.

Skridskor

Skridskorna är skridskoåkarens viktigaste utrustning. Med bra skridskor går det lättare och snabbare att lära sig nya rörelser. Därför lönar det sig att köpa riktiga konståkningsskridskor om barnets intresse håller i sig. När man kommer till skridskoskolan räcker det om man har bra basskridskor. Bra skridskor stödervristen och är av lämplig storlek. Det är svårt att skrinna med för stora skridskor som inte stöder foten tillräckligt, t.ex. vid hopp.

Skridskons skodel

Självaskon bör stöda fotens ställning så att vristen hålls rak då man står på en fot eller hoppar jämfota. Skridskon får gärna vara så stor att man får plats för ytterligare en tunn strumpa förutom den egentliga strumpan.

Skridskoskenor

På konståkningsskridskor är skenorna skålslipade och försedda med taggar. Taggarna behövs i flera hopp och piruetter. Skålslipningen gör det möjligt att åka bågar och underlättar vändningar.

Skenorna bör vara vassa eftersom slöa skenor slinter på isen och det går långsammare att lära sig nya färdigheter.

 

Snörning av skridskor

Snörningen av skridskorna börjar nedifrån

Vid tårna bör skridskorna snöras lösare

Vid fotryggen och vristen spänns snörena hårdare

Snörena dras övre vägen runt hakarna vilket gör att snörena inte blir lösa

Vid den sista haken bör snörningen vara lösare, så att man får ett finger mellan benet och skoskaftet

Snörningen avslutas med en vanlig rosettknut och knut

För långa snören bör förkortas till lämplig längd så att farliga situationer inteuppstår. Snörena får inte knytas runt vristen.

Skötsel

Då man rör sig utanför isen bör man använda skydd av plast så att skenorna inte blir ovassa. Även om hallarna är försedda med gummimattor kommer det in sand med skorna. Sanden gör skenorna ovassa och kan till och med förstöra dem.

Efter träningarna tas skydden bort i omklädningsrummet och skenorna torkas med en trasa.

Man bör förvara sina skridskor i en skild tygpåse utan skydd så att skenorna inte rostar.

Konståkningsskridskor bör slipas endast av sakkunniga, som gör en skålslipning. Konståkningsskridskor och ishockeyskridskor slipas på olika sätt.

Om man skrinnar 1-2 gånger i veckan räcker det med en slipning per säsong, men den som tränar 4 gånger i veckan bör slipa skenorna 2-3 gånger per säsong.