Konståkningsförbundet: Det är ännu sommar, men skridskoskolorna börjar

Tytto_poika_pienialuistelijoita_web

Kuva: Suomen Taitoluisteluliitto

Trots att termometern ännu visar kring 20 grader är det roligt att ta fram skridskorna, eftersom skridskoskolorna börjar i ishallarna. I många föreningar tar små skridskoflickor och -pojkar sina första skär på hal is redan i slutet av augusti. Anmälningen pågår redan.

I många finländska konståkningsföreningar erbjuds olika åldersgrupper olika alternativ inom konståkning. Under de senaste åren har också vuxenskrinningen blivit vanligare. Konståkning lämpar sig för olika grupper och nivåer liksom även för barn och unga som har särskilda behov. I skridskoskolan börjar man vanligtvis i fyraårsåldern, men det finns egna grupper också för barn i skolåldern.

I skridskoskolan lär man sig grundläggande skridskofärdigheter genom lek. Då barnet lär sig skrinna lär det sig samtidigt att finna balansen och att uttrycka sig till musik. Konståkningen är en mångsidig gren som dessutom utvecklar koordinationen, rörligheten och hastigheten. I skridskoskolan sköts träningen av ledare som utbildats av Finlands konståkningsförbund. Ledarna lär barnen både att skrinna och att fungera i grupp. Då barnet utvecklas kan det bli aktuellt att sikta på att bli tävlingsåkare. I huvudstadsregionen kan man ägna sig åt isdans. Man kan börja tävla även om man börjat skrinna först som vuxen. Eftersom man i skridskoskolan övar sig att använda skridskoskäret effektivt, rekommenderas skridskoskola också för pojkar som drömmer om en hockeykarriär.

Finlands konståkningsförbund uppmuntrar alla finländare att skrinna. VM-tävlingarna i konståkning i Finland 2017 och förberedelserna för dem för säkert med sig en omfattande skridskoboom. Det lönar sig alltså att lära sig skridskoåkningens grunder i god tid!
http://www.stll.fi/seurat/

I Ice Team inleder Tintit, KA och Vuxengruppen sin säsong 19.8. Skridskoskolan börjar 4.10 och man kan redan anmäla sig!